En matälskares betraktelser

Posted on Posted in Nyheter

Få ämnen berör människor över hela världen så mycket som mat.

Det är som en röd tråd genom hela mänskligheten. Diskussionerna vi för med våra vänner runt middagsbordet förs i samma stund runt liknande bord över hela världen. Jag har suttit i Sverige och diskuterat vems mamma som gör den bästa köttfärssåsen, vad man absolut inte får ha i en kalops och vilket gatukök som faktiskt har det bästa moset. Jag har suttit i Indien och diskuterat vems mamma som gör den bästa biryanin, vad man absolut inte får ha i en butter chicken och vilket gatukök som har de godaste samosan i stan.

Mat engagerar och berör, hela ens humör kan förändras av en enda smak.

Amerikanarna talar ofta om “comfort food” – tröstmat. Mat man tar till när man känner sig lite låg och behöver den kulinariska motsvarigheten till en varm kram av mamma. Vanlig tröstmat är varma, mustiga grytor, pasta med en god sås eller en härlig lasagne. Gemensamt är att de är varma, smakrika och enkla att äta. Tröstmat handlar inte om att servera med levande ljus och vita dukar, snarare om att ätas i TV-soffan med en filt över benen.

En spännande rätt kan få människor att åka jorden runt bara för en provsmakning.

Med dagens informationsflöde får man snabbt reda på nyheter och matställen. Vissa kockar har popup-restauranger som bara har öppet en begränsad tid för att aldrig mer återvända. Jag har mer än en gång åkt hundra mil på en dag för att ta vara på sådana kulinariska tillfällen. För att vara säker på att ha en bil i bra skick för liknande utfärder kan man leasa bil och njuta av en bra, ny bil med alla dess fördelar men slippa hela proceduren med lån, service och oförutsedda utgifter. På www.leasabil24.se kan man enkelt välja storlek, funktioner och alla andra krav på fordon man har och får hem offerter med matchande bilhandlare inom 36 timmar.