Enkelt att välja rätt mat

Posted on Posted in Nyheter

Att välja rätt mat är inte alltid helt enkelt. På senare tid vet man inte alls vad man köper. Är den ekologiska maten verkligen ekologisk? Är den Svenska fläskfilén på ICA verkligen från Sverige. Matfusket har minst sagt varit väldigt utbrett så hur kan man egentligen veta vad man köper?

Att veta att det man köper verkligen är det som står på förpackningen är inte alltid en självklarhet, allt handlar om pengar nu för tiden, går det fuska så verkar detta vara mer regel en undantag vilket innebär att det verkligen gäller att vara uppmärksam som konsument och kanske inte köpa precis vilka märken som helst.

Önskar man göra det enkelt för sig så kan man välja en av alla leverantörer av matkassar och få sin mat direkt hem till dörren, här kan man välja svenskt, ekologiskt, eller andra typer av speciella matkassar och kan så gott som vara säker på att det är vad man får. Om dessa leverantörer skulle fuska med maten skulle det komma fram relativt snabbt och hela deras verksamhet skulle gå under vilket gör att de inte vågar chansa. Dessutom får du betala lite extra för det men det kan det kanske vara värt.

Vill du inte använda dig av en färdig matkasse så har jag några få tips som optimerar dina chanser att få vad du köper.

För det första ska du så klart kolla vad som står på förpackningen, står det Svensk eller kanske Ekologiskt och det är det du önskar så är det så klart det första du ska gå på.

En annan sak är att välja ett välkänt varumärke, ett varumärke som har mycket att förlora på om det skulle komma ut att de fuskar med maten. Ju mer ett bolag har att förlora ju mindre chans att de verkligen fuskar.

En sista sak, är det för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Kanske i någon lokal butik kan du hitta svensk färsk oxfilé för 100 kr kilot så är det något som inte stämmer. Är den inte svensk? Eller är den inte färsk? eller är det kanske rent av stulet eller svart.

Använd sunt förnuft, mat kostar pengar, gör det inte det så är något lurt. Innan regleringen kommer i fatt är det upp till oss konsumenter att använda det kritiska ögat vid val av rätt råvaror.