Mathantverk

dough-308081_1280Mathantverk kännetecknas av unika produkter som har rik smak, hög kvalitet och en skarp identitet. Huvudsakligen används lokala råvaror, varsamt förädlade i småskalig produktion från den egna gården. med kärlek, utan onödiga tillsatser och produkterna går alltid att spåra till sitt ursprung. Allt detta ger hälsosamma produkter där traditionen är levande, men där metoderna också vidareutvecklas och innovativa produkter framställs. Någonting annat som kännetecknar mathantverk är att människan är med under hela processen och dennes kunnande ligger till grund för slutresultatet. Det är helt enkelt mat som framställs med kärlek och omsorg.

Sverige – ett land fullt av duktiga mathantverkare

I vårt land lever mathantverket i allra högsta grad. Något som vi på mat2013.se förstås tycker är mycket roligt. Faktum är att det finns över 1300 mathantverkare i vårt land – från Skåne till Norrbotten. Mathantverkarnas produkter har stark anknytning till vårt lands traditioner och kultur. Men våra mathantverkare följer även med i tiden och hämtar också inspiration från omvärlden. Det gör att mathantverket ständigt utvecklas och förnyas, mycket spännande tycker vi.

Mathantverket har framtiden för sig

För att säkerställa mathantverkets överlevnad även i en global och högteknologisk värld så finns det numera en utbildning till mathantverkare i ÅS i Jämtland. Den som är intresserad kan välja mellan 4 olika inriktningar: mejeri, bageri, charktureri eller bär, frukt och grönsaksförädling. Utbildningen fokuserar på hela tillverkningsprocessen, men varvas också med teoretiska inslag inom livsmedelskemi, kalkylering samt marknadsföring och försäljning. Möjlighet till praktik ges hos utvalda mathantverksföretag.

Vi ser att mathantverket frodas i vårt vackra land och går hand i hand med ekologiska och närodlade produkter. För alla som uppskattar hälsosamma livsmedel, svenska mattraditioner och vår matkultur är det här en utveckling som är värd att glädjas åt.