Svensk matkultur

food-304597_1280Svensk matkultur präglas av årstider, husmanskost och numera internationella inslag. Det finns ett antal klassiker som än idag står sig starka på svenskens matbord: köttbullar, Jaenssons frestelse, falukorv och prinskorv är några relevanta exempel.

Historiska mattraditioner

Innan industrialisering kom på 1800-talet var fisk den viktigaste födan. Fisken var billig och lätt att få tag på. Den saltades ordentligt för längre hållbarhet. Även gröt, välling, bröd och kålrot var vanliga inslag på svenskens bord. Ibland hade man knytkalas och alla tog då med sig det som de kunde och sedan delades maten broderligt. Den viktigaste festen var julen och till den hade man i allmänhet färsk mat – vilket kunde vara enda gången på året och ett välkommet avbrott från det salta sillen som ofta utgjorde bondebefolkningen huvudsakliga föda.

Husmanskost

Många förknippar svensk mat med husmanskost och det är naturligtvis riktigt. Husmanskosten bygger på råvaror som fisk, fläsk, spannmålsvaror och rotfrukt. Husmanskosten är ganska enhetlig över hela landet, men maträtterna kan variera lite beroende på var man bor. I Norrland äter man mycket renkött och en hel del ädelfisk såsom röding och öring. Längre söderut hittar man egenheter som kåldolmar (vanligast i Småland) och kroppkakor (Östergötland, Småland och Skåne). I Skåne är de danska matinfluenserna fortfarande närvarande med spettekaka, gås och ål. Vanlig husmanskost är ordentligt tillagad och ganska försiktigt kryddad. Maten är ganska mastig och man bli rejält mätt. En annan klassiker – gångbar över hela landet – är kräftskivan som hålls i augusti. Man äter då nyfångade kräftor till nubbe och bröd.

plate-576343_1280Nya influenser i den svenska matkulturen

Invandringen har spelat stor roll för den svenska matens utveckling. Kebab, pizza och falafel är numera naturliga inslag som uppskattas starkt av de flesta svenskar. Man märker även ett ökat intresse för närodlad och ekologisk mat och många odlar själva grönsaker i sina trädgårdar. Trenden går mot ökad internationalisering och ekologisering, men allting talar för att den svenska husmanskosten kommer stå starkt även i framtidens samhälle. För visst är köttbullar, kroppkakor och falukorv för gott för att avstå ifrån?